Co je to pastovaný med?

co je pastovaný med

Pastovaný květinový med je krémové konzistence. Když ho naberete na lžičku pro oslazení čaje, nesteče vám ani kapička. Můžete jej též rozmazat po krajíci chleba a nic nezteče. Pokud máte děti, jistě tuto vlastnost pastovaného medu oceníte. Další specificitou je barva medu. Je velmi světlý, téměř bílý. Zachovává si kvalitu a chuť klasického českého medu.

Pastovaný med vznikne umělým narušením přirozené krystalizace medu. Samotné krystalizaci se zabránit nedá, je to přirozená vlastnost všech medů. Záleží na druhu. Na příklad květový med světlý zkrystaluje během pár týdnů, med tmavý lesní za několik měsíců.

Možná by vás zajímalo, jak se tento výborný med vyrábí? Med se pastuje tak, že se klasický med pomaličku promíchává. Tímto způsobem se med roztříští na menší částice a ty už se poté nespojí. Toto promíchávání pokračuje tak dlouho, dokud med nezíská svou typickou konzistenci a barvu. Takto tuhý med zůstane již navždy. Proto je pastovaný med výborným pomocníkem v kuchyni. Tekutý med totiž brzy ztuhne a je obtížnější jej vyjmout ze skleničky.

Chcete ochutnat výborný pastovaný med? V komůrce najdete kvalitní český med od včelaře Pavla Netíka.